Preskoči na vsebino


PRENOSI SVETIH MAŠ so na župnijskem kanalu https://www.youtube.com/ZupnijaDol

Kako ga najdete?

  • enostavno s klikom na to povezavo >>
  • na https://www.youtube.com/ v iskalnik napišete "Župnija sv. Marjete Dol pri Ljubljani"
  • z mobilnim telefonom skenirajte QR kodo (v Sejalcu ali na spletni strani)
  • Vabimo, da se naročite na kanal. Vedno, ko bo neposredni prenos, boste o tem obveščeni.

Svete maše se opravljajo po vaših namenih, kot so objavljene v Sejalcu.


BINKOŠTI, 19. maj
»Eksplozija Duha« bi lahko imenovali današnji praznik prihoda Svetega Duha nad apostole. Prej boječi in zaprti za stenami dvorane, v kateri se je slišalo verjetno tiho govorjenje in molitev skupaj z Marijo Jezusovo Materjo. Obujali so spomine na Jezusa in vse, kar se je zgodilo zadnje tedne. V srcu potrti in glavi zmedeni čakajo nekaj neznanega pa pričakujočega. V globini srca in vesti ni ugasnilo upanje na prihod nečesa novega. Tedaj pa na judovski praznik, ko so številni Judje prihajali v jeruzalemski tempelj, 50. dan po judovski veliki noči in 50. dan po Jezusovem vstajenju, nekaj nenavadnega. V prostoru, kjer so bili apostoli z Marijo, nastane piš vetra, ki seže v globine telesa in duha apostolov. Začudeni, zmedeni pogledajo drug drugega. Na glavah vidijo plamenčke ognja. V duši pa nenavadno razpoloženje moči, ki jih opogumi, da odpro vrata hiše in gredo brez strahu med ljudstvo. Kraj, kjer so bivali, je relativno blizu templja. Na ves glas so začeli oznanjati resnico o Jezusu. Ljudstvo jim je prisluhnilo. Bili so pogumni in brez strahu, da so se čudili sami sebi. Ta dan je bila razglašena Cerkev kot Jezusova ustanova, ki naj oznanja evangelij, veselo resnico o Jezusu. Mi doživljamo letos dva binkoštna praznika. Najprej birmo, ko je 62 naših birmank in birmancev prejelo darove Svetega Duha, in sedaj pravi zgodovinski binkoštni praznik. Naše birmanke in birmanci vsak na svoj način praznujejo. Nekateri živahno veselo in pridejo tudi v nedeljo pokazat svojo vero. Drugi sami zase ob lepem spominu. Vsakemu je nekaj ostalo.

BINKOŠTNI PONEDELJEK, 20. maj
Marija Mati Cerkve
Svete maše bodo po prazničnem redu. Ob rojstvu Cerkve na binkošti v Jeruzalemu je bila Marija navzoča v binkoštni dvorani, zato jo imenujemo tudi Mati Cerkve.

SVETA TROJICA
Človek ima vedno željo, da bi spoznal, ali si vsaj predstavil neko skrivnost. Sveta Trojica je nedoumljiva skrivnost, ki pa jo nekatere podobe približajo človeškemu razumu, da lažje sprejme take resnice. Za upodobitev Boga kot očeta, Sina kot drugo Božjo osebo in goloba za Svetega Duha, imamo zapis v Svetem pismu. Nekateri primerjajo sveto trojico soncu, ki je na pogled eno, a iz njega izhajata svetloba in toplota. Ali tri geometrijske stvarnosti: dolžina, širina in višina. Tudi v naravi bi našli še več takih primerov. Važno je, da ta resnica ni proti razumu. Vsak dan kristjan izpoveduje to resnico, ko delamo znamenje križa. Pravoslavni kristjani stisnejo tri prste skupaj in naredijo križ, da bi poudarili to resnico. Tu imamo z muslimani, ki verujejo v enega Boga težavo, ki je ne morejo razumeti. Tri v enem kot oče in mati pa otrok vse troje tvori družino. Mož in žena brez otrok nista družina, sta le zakonca. Trudimo se lepo narediti to znamenje naše vere.

SVETO REŠNJE TELO IN SVETA REŠNJA KRI
Zapovedan praznik in še ena skrivnost, ki jo sprejemamo z vero in jo skušamo tudi razumsko utemeljiti. Sv. maše po prazničnem redu. Jezus je pri zadnji večerji na genialen način uresničil svojo trajno navzočnost v svetu. Apostole in njihove naslednike je zadolžil, da skrbijo za to skrivnost, ki pride do polne veljave po veljavno posvečenem duhovniku, ki živi v edinosti s Cerkvijo, da opravijo posvetitev materije kruha in vina. Tu ima največjo moč beseda, izrečena z avtoriteto. Beseda ima veliko moč samo v moči avtoritete. Tako te beseda sodnika obsodi, beseda policista izreče globo, ali odpelje v zapor, beseda zdravnika pove o rezultatih preiskav in načinu zdravljenja, beseda staršev je sveta in še bi lahko naštevali. Kristjani verujemo, da so posvetilne besede duhovnika tiste, ki prikličejo Jezusa na oltar. Duhovnik pa takoj po spremenjenju vzklikne: »Skrivnost vere« in tudi sam s poklekom izpove vero pri oltarju.

TELOVSKA PROCESIJA
V nedeljo, 2. junija, po jutranji maši, po sedaj že običajni krajši poti iz cerkve desno mimo knjižnice in ambulante nazaj v cerkev. Postaje s kapelicami bodo: prva pod lipo, druga pred knjižnico, tretja pri Ježku in četrta pred vhodom v cerkev. Vse stalne sodelavce prosim za sodelovanje.

 

OBVESTILA IN OZNANILA


ZAHVALA
Ob slovesnosti prvega sv. Obhajila iskrena zahvala staršem za sodelovanje. Otroci so bili srečni, ko so videli starše, kako sodelujete pri slovesnosti in pri maši. Bodite jim še naprej opora. Kot družina skupaj hodite k sveti maši in sodelujte. Vašega zgleda ne more nihče nadomestiti. Otrok bo vse življenje črpal moči iz zgleda in učenja staršev. Hvala pevcem in vsem sodelujočim.

Šmarnična pobožnost je ves mesec maj. Starši, pošljite vsaj otroke. Spoznati življenje misijonarja Majcna je zelo poučno. Mož, ki je 36 let preživel na Kitajskem in v Vietnamu. Sedaj nekaj Vietnamcev študira pri nas teologijo. Morda bodo ostali pri nas kot misijonarji.

Popoldanski izlet. V nedeljo, 26. maja, bomo obiskali Poljansko dolino, ki je v tem času izjemno lepa. Obiskali bomo Tavčarjev dvorec z grobnico pisatelja na Visokem in še kaj. Odhod iz Dola ob 13. uri. Cena 15 €.

VERSKI TISK
Naročniki ga dobite na polici pod zvonikom ali na polici pred župniščem. Več izvodov je v prosti prodaji. Nekateri si postrežete pri župnišču in tudi daste prispevek v poštni nabiralnik. Hvala!
Če kdo ostane brez naročenega izvoda, takoj sporočite in boste dobili.