A. Ožinger, Vizitacije Sav. arh. goriške nadškofije 1751-73, Ljubljana 1991; str. 190-191

 

 

VIZITACIJSKI ZAPISNIK,  10. 05. 1751

 

 

                         2. maja:  »Po apostolski odredbi presvetega gospoda našega papeža Benedikta XIV. in pobožnem soglasju sv. cesarsko kraljevega visočanstva Marije Terezije – rimske cesarice je presvetli in prečastiti gospod Carolus Mihael iz rodu Attems pergamski škof in apostolski vikar z namenom vizitacije celjskega področja – najbolj oddaljenega dela oglejskega patriarhata – danes prispel v njegovo središče Celje. Tam so ga sprejeli (z javnimi aklamacijami ljudstva) navdušena množica, duhovniki in državni uradniki, predstavniki oblasti. Ob zvonenju, v spremstvu množice je vstopil v župnijsko cerkev, kjer je imel kratek nagovor in nato objavil vizitacijo…«

 

 

 

10. maj:  Vizitacija župnije Polzela (Eilenstein), sv. Marjeta, župnija inkorporirana v malteški red. Nastavljeni prečastiti gospod Anton Trošt (Antonius Trost) krajevni vikar, je v odgovoru na vprašanja povedal, da je tukaj upravitelj 2 leti, da ne ve ničesar slabega (!), da je v skupnosti približno 2000 duš, 3 podružnice - sv. Nikolaja, sv. Ulrika in sv. Andreja. V prvi podružnici je 5 oltarjev, v sv. Ulriku 3 in v sv. Nikolaju 3. Nastavljena cerkvena ključarja Gregor Jelen in njegov prijatelj Georgij Bizjak (Bisiack) sta povedala, da ne vesta ničesar slabega o svojem upravitelju - to trdita oba - in da za cerkev osebno skrbi malteški red. 

 

Čeprav je bilo pred tem slišati, da odlični malteški red zahteva izvzetje v celoti iz jurisdikcije ordinarija in čeprav ni opravljal vizitacije škof sam, temveč je poslal v vizitacijo te cerkve prečastitega generalnega auditorja, ne samo da ni bilo nobenega ugovora, ampak je presvetli in v polni meri častit komendator de Boussart celo sam prišel naproti prečastitemu auditorju ob streljanju z možnarji in zvonenjem zvonov ter ga sprejel z baldahimom. Pri vizitaciji je bil prisoten ves čas. Vizitator je prepovedal uporabo večjega oltarja, ker ni bil posvečen (consecratum). Naročil je namestitev dveh spovednic in priporočil naj priskrbijo vsaj en grobek z relikvijami. Stranskih oltarjev je bilo vizitiranih bolj malo, zato je priporočena vizitacija podružnih cerkva ob drugi priliki.